Llars de Llum
La Ràpita
Les llars del Delta
Far de la Punta de la Senieta
Construït l’any 1864, a 10 metres d’alçada sobre el nivell del mar i amb un abast d’11 milles nàutiques, és el far principal del Delta de l’Ebre. Durant molts anys va ser llar de la família Moral, quan José María Moral n’era el faroner. Amb els anys, i l’avanç del municipi, ha deixat de ser un far relativament aïllat. Es troba integrat dins del passeig marítim de La Ràpita i és reconegut com un punt de trobada i de sociabilitat local. Emet una llum vermella, per diferenciar-se dels fars del Fangar i de la Punta de la Banya.
José María Moral
José María Moral ha estat durant gairebé 40 anys el faroner de La Ràpita i ha viscut en primera persona els avenços tecnològics.
A #Llarsdellum ens parla d’aquesta unió entre passat i futur per a entendre les tasques i responsabilitats que hi ha darrere de l’ofici.
Carlos Moral
Carlos Moral és un dels dos faroners de la província de Tarragona. Pels seus coneixements sobre electrònica i l’experiència de veure treballar al seu pare, va decidir substituir-lo i ara s’encarrega dels fars de la nostra costa.
Ens descriu que no imagina un futur sense aquestes #Llarsdellum i el grapat de tasques que comporta el seu ofici actualment.
Far de la Punta de la Banya
Aquesta torre de franges blaves i blanques va substituir el 1975 l’antic Far de la Banya, situat actualment al Dic de Llevant del Port de Tarragona. Té 27 metres d’alçada per sobre del nivell del mar i un abast de 12 milles marines. Està situat dins la Reserva Natural de la Punta de la Banya, una zona de difícil accés. És un far aïllat que només es revisa un cop al mes.
Museu de la Mar de l'Ebre
Àngel Pascual
Àngel Pascual és tècnic del Museu de la Mar de l’Ebre. Amb ell descobrim el perquè de la construcció dels senyals marítims i el paper que té la museïtzació en la seva divulgació.
Ajuntament de La Ràpita
Josep Caparrós
Josep Caparrós és alcalde i regidor de Turisme de La Ràpita. A més, coneix de primera mà les referències socials que els rapitencs i rapitenques construeixen entorn al far del Passeig Marítim.
Amb ell assolim una visió més institucional de l’atractiu i el patrimoni turístic d’aquests edificis pel municipi.
Oficina de Turisme de La Ràpita
Sandra Casajust
Sandra Casajust és tècnica de l’Oficina de Turisme de La Ràpita i compta amb gran experiència en adreçar-se a veïns i visitants per a informar-los sobre les rutes i les activitats relacionades amb els fars del Delta.
Descobrim les principals curiositats i els elements que més criden l’atenció a la població.
Ports de la Generalitat
Enric Martínez
Enric Martínez és el responsable territorial de la Zona Portuària Sud de Ports de la Generalitat. La seva feina ha viscut grans avenços gràcies a la tecnologització i ell aposta per un futur digital dels fars.
A #Llarsdellum ens descriu la seva àrea de competència marítima i com segueix evolucionant l’ofici de faroner amb els canvis emergents.
Deltebre
Far del Fangar
Es troba situat enmig de grans dunes de sorra, a la platja del Fangar, a Deltebre. Va ser construït l’any 1986, per substituir un dels fars metàl·lics del Delta de l’Ebre. És blanc i té una gran franja vermella just abans de les dues balconades. Fa 20 metres d’alçada, per sobre del nivell del mar, i té un abast de 12 milles marines. Encara que és un far aïllat per viure-hi, es pot visitar des de fora fàcilment en els mesos de bon temps.
Illa de Buda
Far del Cap de Tortosa
Emet llum blanca de cara al mar i llum vermella cap a la banda de la desembocadura de l’Ebre. És una construcció metàl·lica que substitueix l’antic Far de Buda i que es troba enmig del mar, amb 19 metres d’alçada i un abast de 15 milles marines. Només s’hi pot arribar amb barca.
Far de Buda
Conegut com el Gegant de Ferro, i construït a Birmingham, va arribar a ser el far metàl·lic més alt del món. Hi van viure famílies de faroners, l’última va ser la família Cabezas, i els seus voltants van ser un lloc de trobada a l’aire lliure on anar a passar el dia de la mona. Va ser cremat pel bàndol republicà durant la guerra civil i es va destruir el 1964. Feia 19 metres i tenia un abast de 20 milles marines. Avui dia, les seves restes es troben submergides a 10 metres de profunditat i 2,5 km de la costa.
Guillermo Borés
Guillermo Borés és un dels actuals propietaris de l'Illa de Buda, situada a la desembocadura de l’Ebre . De la seva mà, coneixem els cent anys de vida de l’indret, els costums i la seva vinculació amb el far de l’Illa de Buda, el “gegant de ferro”.